Opera Koning Willem II

De opera 'Koning Willem II'

In het jaar 2009 viert de stad Tilburg het feit dat ze tweehonderd jaar geleden stadsrechten heeft gekregen van Lodewijk Napoleon.
In het kader van deze festiviteiten hebben de operakoren Bel Canto en Souvenir des Montagnards al in 2006 het initiatief genomen om een nieuwe opera te laten schrijven en componeren. De zoektocht naar een belangwekkende gebeurtenis of persoon voor Tilburg leidde al snel naar Koning Willem II. Een koning die in Tilburg zijn buitenverblijven had, zich hier thuis voelde, en niet zo veel moest hebben van het hoofse Haagse leven.

Librettist Frans Schaars is op zoek gegaan naar een verhaallijn die voor een opera interessant is. Hij stuitte daarbij op drie belangrijke feiten:

  • een juwelenroof, waarschijnlijk door de Koning zelf geregisseerd om zijn (gok)schulden te kunnen voldoen
  • een al of niet homofiele geaardheid van de Koning
  • het prijsgeven van de absolute monarchie, in ruil voor een parlementaire democratie met onschendbaarheid van de Koning

Op een prozaïsche wijze heeft Frans Schaars het libretto geschreven en aan de hand hiervan is componist Ruud van Eeten begonnen met zijn compositie.
Het eindproduct is tijdloos, waardig en toegankelijk voor een breed publiek.

Het initiatief wordt gedragen door een aantal belangrijke culturele instellingen die allen zeer enthousiast zijn en hun medewerking verlenen aan de definitieve uitvoeringen op 26 t/m 29 november 2009 in de Concertzaal van Theaters Tilburg.
Bezoekers van de voorstellingen gaan waarschijnlijk naar huis met de enthousiaste kreet: Leve Koning Willem II, hoera, hoera, hoera.

Mede dankzij de inzet van de participanten en de financiële steun van de Stichting T2009 en andere fondsen en sponsoren zal deze unieke opera het daglicht zien en hopelijk nog jarenlang onderdeel gaan uitmaken van het operarepertoire in Nederland en daarbuiten.

Kom en laat u verrassen.