Opera Koning Willem II

Nieuws

1 november 2009

Librettoboek + DVD Making of Opera Koning Willem II

Binnenkort verschijnt een boek met daarin het volledige libretto van Opera Koning Willem II.
In dit boek vindt u tevens een making-of DVD waarop materiaal staat vanaf het allereerste begin tot en met de generale repetitie. Bovendien staat er een zeer interessant interview in met Ruud van Eeten. Door dit te lezen, komt u meer te weten van de componist en van zijn ideeën bij deze opera.

Dit librettoboek is dus een zeer interessante aanvulling op het plezier dat u aan Opera Koning Willem II kunt beleven. U kunt het boek bestellen via deze website voor het bedrag van € 20,-. Klik hier om te bestellen.

1 februari 2009

Prijs voor de Amateurkunsten 2009

Stichting Souvenir Muziektheaterproducties heeft met haar opera over Koning Willem II de Prijs voor de Amateurkunsten 2009 in de wacht gesleept. Souvenir ontving de prijs zondag 1 februari in het Audax Textielmuseum Tilburg uit handen van wethouder cultuur Hugo Backx.

Uit het juryrapport:

De jury is verrast met de drie ingediende projecten. De gepresenteerde projecten zijn inhoudelijk interessant, creatief en ambitieus en de jury wil alle genomineerden daarmee nadrukkelijk feliciteren.

De jury diende bij de beoordeling rekening te houden met de uitgangspunten van het cultuurbeleid van de gemeente en het beleid van de Stichting Amateurkunst Tilburg en een aantal bijzondere criteria.
Deze criteria zijn: artistieke kwaliteit, vakmanschap, inhoud, zeggingskracht, oorspronkelijkheid, creativiteit en ambities, inhoudelijke vernieuwing, versterking van amateurverenigingen, gerichtheid op jongeren, publieksbereik, mate van samenwerking tussen de verscheidene disciplines, spreiding, contact met scholen, sociale verbondenheid en kwaliteit van bestuur en organisatie. De prijs en de inzet daarvan dient bovengenoemde aspecten te stimuleren.

Souvenir Muziektheaterproducties met Opera Koning Willem II

De Souvenir biedt een goed uitgewerkt projectplan aan met betrekking tot de door haar uit te brengen Opera Willem II.
Het project is oorspronkelijk in zijn totaliteit, goed uitgewerkt en voorzien van veel informatie ten aanzien van de opzet en interessante samenwerkingsverbanden, waarvoor een convenant met diverse participanten werd gesloten.
De opera heeft een relatie met het 200-jarige bestaan van Tilburg. Het idee om de voorstelling bij gebleken succes later in de openlucht te herhalen is interessant. Daarmee wordt het grote publieksbereik verder gestimuleerd.

De jury waardeert de samenwerking met de diverse kunstvakopleidingen e.a. binnen Tilburg. Die samenwerking en ondersteuning kan en zal zeker een positief effect hebben naar de gemeenschap van Tilburg en de amateurkunst in de stad in het bijzonder. Het feit dat er naast de Souvenir nog een ander gerenommeerd operakoor betrokken is bij het project, Belcanto, spreekt de jury aan.
Het gegeven dat in de vormgeving gebruik gemaakt wordt van de gehele Concertzaal, en dat audiovisuele middelen in de productie geïntegreerd worden, is uitdagend.

De jury heeft vertrouwen in het artistieke kader, een goede mix van professionals en amateurs.
De jury accepteert de professionele inbreng omdat deze op de juiste plaats wordt ingezet en een positieve bijdrage zal leveren aan de te verwachten kwaliteit van deze productie. Bovendien zal het voor de vele deelnemende amateuruitvoerenden, inclusief de genoemde jongeren, een onvergetelijke (kunst)ervaring opleveren, die van belang is voor hun mogelijk verdere artistieke (amateur)loopbaan.

Na grondige afweging heeft de jury unaniem één project uitgekozen dat, binnen de genoemde criteria, creatief en artistiek het meest tot de verbeelding spreekt.
Het winnende project dat de Amateurkunstprijs in 2009 van de stad Tilburg verdient, een project dat zeer oorspronkelijk, zelfs vernieuwend genoemd kan worden, met een hoge kwaliteitsverwachting, het grote publieksbereik, de totale aanpak en het vertrouwen in het artistieke kader en het productionele team, dat project is Opera Willem II van Stichting Souvenir Theaterproducties.

De jury: Louis Buskens, Johan Brosens, Ton Crone