Der Mond flyer

Carl Orff's Der Mond

Wij heten u van harte welkom bij één van de voorstellingen van Carl Orff’s Kleine Welttheater Der Mond uitgevoerd door het projectkoor Xouvenir en in productie gebracht door de stichting Souvenir Muziektheaterproducties Tilburg.

Velen zullen de muziek van Carl Orff kennen van de Carmina Burana. Prachtige muziek. Der Mond is volgens ons een nagenoeg vergeten meesterwerk. Het is gebaseerd op een sprookje van de gebroeders Grimm. Het gaat over de betekenis van de maan voor de onder- en bovenwereld, het licht in de duisternis.
Wij wilden dit stuk brengen op een unieke locatie waar boven- en onderwereld visueel zichtbaar gemaakt kunnen worden. Het Deprez-gebouw in Tilburg leent zich hiervoor uitstekend. Het is een oude stoomketelfabriek die van binnen modern is ingericht. De voormalige fabriekshal wordt gebruikt als speelvlak voor de verschillende scenes, tot boven in de nok van het gebouw.
Onder leiding van dirigent Hans van den Brand en regisseur Oda Buijs heeft een groep van zo’n 30 mensen in korte tijd hard gewerkt om deze geweldige productie tot stand te brengen.
Daar zijn we erg trots op en we hopen dat u er volop van zult genieten.

We danken u alvast voor uw aanwezigheid en de deelnemers en mensen achter de schermen voor hun fantastische inzet. Ook de subsidieverstrekkers en sponsoren danken we hartelijk voor hun financiële bijdragen. Zonder hen was deze productie niet tot stand gekomen. En tot slot danken we de Stichting Ateliers en de huurders van het Deprez-gebouw voor het mogen gebruiken van deze prachtige locatie.

Wij wensen u veel kijk- en luisterplezier en hopen dat ook voor u de maan altijd zal blijven schijnen.

Cast

Dirigent

Hans van den Brand

Hans van den Brand

Regie

Oda BuijsJens Akkermans

Oda Buijs en Jens Akkermans

Solisten

Arjan van TwiskIvar Costenoble

Arjan van Twisk en Ivar Costenoble

Kledingontwerp

Jolan Lambregts

Jolan Lambregts

Vormgeving

Simon Haen

Simon Haen

Uitgevoerd door

Projectkoor Xouvenir

Korte inhoud

Als vier jonge mannen tijdens hun studietijd in het buitenland de oplichtende maan in een eik ontdekken, besluiten ze deze te stelen en naar hun donkere vaderland mee te nemen. Gedurende de rest van hun leven verzorgen ze de maan zo goed dat ieder van hen het recht verwerft om een kwart van de maan in zijn graf mee te nemen.

Door de vierendeling wordt het steeds donkerder op aarde. Na de dood van de laatste van de vier mannen wordt de maan in het rijk der doden, de onderwereld, weer in elkaar gezet. De stralen hebben zo’n kracht dat de doden ontwaken en een luidruchtig drinkgelag aanheffen. Petrus, opgeschrikt in de hemel, grijpt in: eerst stuurt hij de donder en de bliksem , dan daalt hij zelf in de onderwereld af. Hij heft het glas met hen en brengt de doden tot rust door de maan mee te nemen en weer aan de hemel te bevestigen. Een kind ontdekt als eerste in de bovenwereld de maan aan de hemel weer en de mensen zijn er erg blij mee.

Een uitvoering uit 1965 door Bayerischen Staatstheatre Orchestra und Chör: www.youtube.com/watch?v=9r0vHNqm-nk

Xouvenir
De maan
repetitie Der Mond
repetitie Der Mond
repetitie Der Mond

Details

Data

Première

vrijdag 25 oktober, 20.15 uur

Verder op

zaterdag 26 oktober, 20.15 uur

zondag 27 oktober, 16.00 uur

Locatie

Deprezgebouw
Lange Nieuwstraat 172-174
Tilburg

Entree

Entreeprijs: €15,00
Jongeren t/m 18 jaar: €10,00
Studentenpas: €10,00

Reserveren

Kaarten te reserveren bij:
Marleen Verschuuren
tel. 06-12297551
of via email:
kaartverkoopdermond@gmail.com

Met dank aan

Kunstbalie
Prins Bernhard Cultuurfonds
Tivolifonds
Art fact
Bilan